Статті

22 грудня 2018
Ambromag

Амброзія полинолиста: знайдений ефективний метод боротьби із загрозою національного масштабу

Амброзія полинолиста: знайдений ефективний метод боротьби із загрозою національного масштабу

Амброзія полинолиста - це, напевно, одна з найбільш шкідливих рослин, що існують в природі. Амброзія завдає величезної шкоди сільському господарству: виснажує і висушує ґрунти, на луках і пасовищах витісняє злаково-бобові трави, потрапляючи в їжу коровам, псує смак молока. Амброзія - головний ворог і для культурних рослин, виноградників, садів, газонів. Але ще більшої шкоди ця невинна на вигляд трава з божественною назвою (своє родове назва амброзія отримала від міфологічної їжі богів і запашної мазі, якою натиралися грецькі боги - ред.) завдає здоров'ю людини, оскільки є одним з найсильніших алергенів, відомих на сьогоднішній день в світі.

Історія «завоювання» України амброзією

Історія «завоювання» України цією страшенно шкідливою рослиною родом з Північної Америки почалася ще на початку 20 століття. Перші згадки про амброзію в нашій країні фіксуються 1914 роком. До речі, саме в Дніпропетровській області. У станиці Кудашівка (нині Криничанський район) цю рослину для лікарських цілей - як замінник хіни - вирощував німецький аптекар Крікер. Тому на сьогоднішній день наш регіон є одним з найбільш зараженим даними бур'яном.

Амброзія розростається біля доріг, будинків, смітників, на пустирях, кладовищах, поруч із залізницею, в долинах річок. Їй не страшна посуха: глибина проникнення кореня в ґрунт - 4 м, тому навіть південна спека і посуха «не беруть» цю шкідливу траву, яка, до того ж, надзвичайно плодовита: кожен кущ амброзії дає за сезон від 30 до 150 тис. насінин , схожість яких зберігається протягом 40 років.

Амброзія: бич для містян

Згідно з даними ВООЗ, амброзія стоїть у першому ряду найбільш небезпечних для здоров'я людини карантинних видів рослин. Пилок амброзії, потрапляючи на слизову оболонку носа, трахеї і бронхів, викликає алергічні бронхіти, кон'юнктивіт, нежить, головний біль, підвищення температури і навіть напади астми. Особливо актуальна ця проблема для міських жителів, які і так живуть в умовах несприятливого екологічного середовища.

fotoOne

«В кінці літа, коли зацвітає амброзія, на Дніпропетровщині значно збільшується кількість звернень в алергологічний центр. Постійний свербіж, почервоніння очей, першіння в горлі, сльози і сильні слизові виділення з носа - перші ознаки алергічної реакції. Якщо запустити хворобу і не приймати виписані лікарем медичні препарати - алергічний риніт переросте в бронхіальну астму », - розповідає Головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров'я Юрій Корягін.

fotoTwoКрім класичних, бувають також і неспецифічні симптоми, що зачіпають внутрішні органи. «Одним з них є ураження ЦНС, яке проявляється високою температурою, ознобом і частим сечовипусканням. Також в період цвітіння може бути підвищення артеріального тиску, еозинофільна пневмонія, можуть бути явища запалення суглобів, загостритися виразкова хвороба та хронічні захворювання нирок. Якщо такі симптоми з'являються під час цвітіння рослин кілька років поспіль, це не може бути простудним захворюванням, це, швидше за все, є алергологічне захворювання. Необхідно терміново звертатися до алерголога », - зазначає Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, головний експерт з питань алергології р Дніпро та Дніпропетровської області, віце-президент Асоціації алергологів України Євгена Дитятковська.

За приблизними оцінками, від алергії, викликаної цією небезпечною карантинною рослиною, страждає кожен 5-й дорослий житель Дніпропетровської області. Все більше хворіє дітей. Для лікування потрібен тривалий час і застосування спеціальних препаратів.

Період цвітіння і поширення пилку амброзії припадає на другу половину липня і триває іноді до жовтня кожного року. В цей час багатьом жителям Дніпра та інших міст регіону приходиться у буквальному сенсі цього слова тікати від шкідливого бур'яну. Деякі перечікують цей час на Західній Україні, інші від'їжджають за кордон. Але відсоток людей, які можуть собі це дозволити, мінімальний. Переважна більшість протягом 2-3 місяців змушена страждати від алергії, що негативно позначається і на працездатності, і в цілому на якості життя.

Амброзія: методи боротьби

Одним з найпростіших і дієвих методів є механічний спосіб - тобто, викопування бур'яну з коренем. Але робити це потрібно до моменту цвітіння рослини, інакше шкода буде значно більшим, ніж користь. Кожна квітка амброзії викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

На земельних ділянках підприємств, установ і організацій, на територіях населених пунктів і територій, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш поширеним методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу. Якщо не проводити дану процедуру кілька разів за сезон, то амброзія відновлює життєдіяльність, формуючи при цьому від 5 до 15 нових пагонів.

Досить ефективними також вважаються хімічні методи боротьби з рослиною. Хімічні речовини, що отримали назву гербіцидів, мають виражений фізіологічним дією, вони здатні порушувати обмін речовин, ріст і розмноження амброзії, в кінці викликаючи її загибель. Однак застосування гербіцидів зазвичай призводить до збитків для навколишнього середовища і, що найголовніше, - для здоров'я людини. Гербіциди накопичуються в ґрунті і пригнічують живі компоненти екосистем. Крім того, використання гербіцидів в межах населених пунктів заборонено.

«Амбромаг» - революційний засіб у боротьбі з амброзією

Революційним у цьому плані є органіко-мінеральний препарат «Амбромаг», створений на основі хлориду магнію (MgCl2). Він абсолютно безпечний для всіх представників флори і фауни, крім амброзії. Суть в тому, що «Амбромаг» впливає на містки в мембрані цитоплазми амброзії. Відбувається, по суті, задуха амброзії, порушується обмін в мембранах клітин, зупиняється фотосинтез. Верхня частина рослини гине за 15 хвилин, потім речовина спускається по стеблу і вражає корінь. В результаті амброзія повністю гине. Препарат пожежо- та вибухобезпечний, токсичних сполук у повітряному середовищі і стічних водах в присутності інших речовин не утворює. За рівнем впливу на людину також повністю нешкідливий.

Ефективність препарату в боротьбі з амброзією підтверджують польові експерименти, проведені цього літа і восени КП «Лабораторія якості життя» Дніпропетровської обласної ради».

«На препарат є сертифікати відповідності екологічно чистого продукту, висновок державної санітарно-епідеміологічної служби, експертний висновок торгово-промислової палати, протокол випробувань Міністерства економічного розвитку і торгівлі», - розповів керівник комунального підприємства Олег Резворович.

OneTwothree

Фахівці КП «Лабораторія якості життя» на початку червня в с. Любимівка проводили обробку пляжної зони в ранкові години з 5:00 до 9:00 за допомогою садових акумуляторних обприскувачів. Середня висота оброблюваних паростків амброзії полинолистої становила близько 30 см. У серпні проводилися роботи на прибудинковій території по вул. Будівельників, 22 у м. Дніпро. Також в цьому місяці була проведена презентаційна обробка препаратом «Амбромаг» спортивного майданчика у селищі Обухівка. В обох випадках обробка проводилася у вечірній час з 16:00 до 18:00.

fotoOne

В кінці вересня КП «Лабораторія якості життя» провело повторну обробку зі знищення амброзії частини пляжної зони, а також окремих ділянок центральної частини с. Любимівка. Загальна площа обробки 5600 метрів квадратних.

fotoTwofotoThree

Про результати польових експериментів розповів директор КП Олег Резворович.

«Можемо констатувати, що обробка препаратом« Амбромаг» є дуже ефективною. Було встановлено, що після обприскування молодих рослин на початку червня стебло і листя зів'яли протягом півгодини, а вже через 5 днів стебло чорніло і бур'ян засихав. Як і заявлено виробником, в термін до 30 днів амброзія повністю загинула. Що стосується обробки у вересні, то вона ускладнювалося великою кількістю іншої карантинної рослинності. Зокрема, циклахени, висота якої перевищує один метр. Тому зробили висновок, що для знищення амброзії при другій обробці необхідно провести на обробленій ділянці покіс трави. В цілому на обробленої території витрата препарату, заявлений виробником, підтвердився », - сказав він.