Статті

23 листопада 2017
Як боротися з амброзією

Як боротися з амброзією

Що є в нашому арсеналі: методи боротьби з амброзією

Організаційні та запобіжні. Для попередження завезення амброзії необхідно проводити ретельне інспектування об'єктів регулювання (вантажів, матеріалів, транспортних засобів). Забороняється ввезення на територію України насіння сільськогосподарських культур, яке засмічене насінням бур'яну. Умови використання засміченої продовольчої, фуражної й технічної продукції визначаються в кожному випадку окремо.

Агротехнічні. Мають велике значення для очищення полів від амброзії. Це, насамперед, правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур'яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. На землях, дуже засмічених амброзією, кращим заходом з очищення ґрунту є використання чистого пару, де за правильної обробки, засміченість бур'яном знижується на 70–80 %. Засмічені площі варто відводити під беззмінний (2–3 роки) посів озимих зернових з попередньою напівпаровою обробкою ґрунту.

Механічні. Викошування амброзії є найбільш традиційним, "звичним" методом. Але його результативність невисока. Після скошування амброзія дуже швидко відростає та дає велику кількість бічних пагонів, які лежать на землі. У період цвітіння амброзії викошування завдає лише шкоди і взагалі має бути заборонене. Виривання кущів з коренем – це більш ефективний, але при цьому і більш трудомісткий метод.

Фітоценотичні. Є відомими, хоча й недостатньо поширеними (завдяки коштовності) методами, які основані на пригніченні амброзії за рахунок її природного витіснення іншими видами рослин. На практиці це досягається за допомогою створення тіньового намету (даний бур'ян досить чутливий до нестачі світла) або за рахунок покриття ґрунтового покриву газонною рослинністю.

Хімічні. Вважаються найефективнішими. Хімічні речовини, що отримали назву «гербіциди», мають виражену фізіологічну дію. Вони здатні порушувати обмін речовин, ріст і розмноження амброзії, викликаючи її загибель. Проте застосування гербіцидів зазвичай призводить до збитків для навколишнього середовища і, що найголовніше, для здоров'я людини. Гербіциди накопичуються в ґрунті та пригнічують живі компоненти екосистем.

ЩО ТАКЕ БІШОФІТ?
ЧИ ДОПОМОЖЕ ВІН ЗУПИНИТИ ЦЮ ЕКОЛОГІЧНУ НЕБЕЗПЕКУ?

У пошуках нових засобів боротьби з карантинними рослинами, найшкідливішим представником яких є амброзія, звертає на себе увагу природний мінерал – бішофіт. Вже багато років він має широкий спектр застосування в різних галузях. Напрацювання Інституту проблем природокористування та екології НАН України, що підкріплені даними польових експериментів, переконливо свідчать про ефективність його використання для знищення амброзії на різних фазах її розвитку.

Ефективність препарату обумовлюється його швидкою дією на організм амброзії різних вікових груп. Він порушує осмотичну рівновагу в рослинних тканинах і веде до їх загибелі.

Оброблена бішофітом амброзія гине, не встигнувши утворити пилок і сформувати насіння.

На відміну від синтетичних гербіцидів бішофіт завдає найменшої шкоди навколишньому середовищу. Підтверджено, що препарат є безпечним для життя і здоров’я людей, не містить речовин і сполук, здатних завдавати деградуючого впливу на ґрунт та ґрунтові мікроорганізми.

  • амброзія завдає чималої шкоди
  • боротьбу з нею треба розпочинати негайно
  • ми можемо і повинні зробити все для вирішення цієї проблеми

СЛІД ПАМЯТАТИ

Боротьба з амброзією має бути комплексною. Доклавши максимуму зусиль, і знищивши амброзію на одній ділянці, ми все одно не отримаємо результату. Сусідні необроблені ділянки ще довго будуть служити джерелом насіннєвого поновлення амброзії, боротися з яким дуже складно.

Нам треба бути готовими до багаторічних масштабних заходів щодо знищення амброзії усіма можливими способами, які повинні бути об'єднані в цілісну систему протидії.