Статті

23 листопада 2017
Як розпізнати амброзію

Як розпізнати амброзію

За даними ВООЗ амброзія полинолиста – це одна з найбільш небезпечних для здоров'я людини карантинних рослин, а її поширення – одна з найсерйозніших екологічних проблем. Дніпропетровщина не є виключенням.

За останні роки ця рослина заполонила узбіччя, лісосмуги, городи, поля і вулиці населених пунктів. Ви думаєте, що засилля амброзії – це не ваша проблема? Ви помиляєтесь: стрімке розповсюдження амброзії стосується кожного.

  • у 1991 році показник захворюваності на алергію становив 33 людини на 10 тис. населення, то у 2016 – цей показник збільшився до 204 алергіків. Та цифри ніщо у порівнянні із захворюваннями та симптомами, які може викликати амброзія:
  • пилок амброзії викликає у людей таке захворювання, як амброзійний поліноз або «сінну пропасницю»;
  • симптоми, які супроводжують це захворювання: втрата працездатності, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма.
  • амброзія  суттєво знижує врожайність сільськогосподарських культур, погіршує якість кормів, негативно впливає на продуктивність пасовищ.

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА – ЦЕ ЕКОЛОГІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ БУР’ЯН

Невиразність цієї рослини є оманливою. Шкоду, яку завдає ця агресивна рослина здоров'ю людей та сільському господарству, важко оцінити. Але і недооцінюючи її, ми наражаємо себе на небезпеку.

Проведення заходів із локалізації та ліквідації вогнищ амброзії та зменшення кількості випадків захворювання на алергію серед населення регламентується багатьма нормативними актами. Проте про успіхи рапортувати не доводиться: адміністративними методами проблему амброзії вирішити не вдається.

МИ ЗІТКНУЛИСЯ З ЧЕРГОВИМ ЕКОЛОГІЧНИМ ВИКЛИКОМ,
дати відсіч якому можна, але цього ворога треба досконало знати.

АМБРОЗІЯ "В АНФАС І ПРОФІЛЬ"

Ця рослина походить з південно-західних регіонів Північної Америки. В Україні амброзію полинолисту було ідентифіковано у 1925 році. Під час Другої світової війни ареал амброзії значно збільшився, а в післявоєнні роки розповсюдження амброзії в Україні набуло характеру екологічного вибуху.

На даний час амброзію виявлено на території 23 областей України.
Дніпропетровщина входить до кола найбільш проблемних у цьому відношенні.

Амброзія полинолиста за своїм зовнішнім виглядом схожа на полин звичайну, за що й отримала свою назву. Сама рослина при сприятливих умовах виростає до 2–2,5 метрів заввишки. Стебло амброзії пряме, розлоге, має опушення. Листя з верхньої сторони темно-зелене, а знизу – сизувате. Квітки дрібні, мають жовте забарвлення та зібрані в роздільностатеві зелені кошики. Потужна стрижнева коренева система добре розгалужена, заглиблюється в ґрунт на глибину до 4 метрів і більше. Плід – сім’янка, яка знаходиться всередині обгортки. Маса 1000 сім’янок – близько 1,5–2,0 г.

Амброзія у фазі вегетаціїАмброзія у фазі вегетаціїТипова картина просторового розміщення амброзіїТипова картина просторового розміщення амброзіїАмброзія у фазі бутонізаціїАмброзія у фазі бутонізаціїАмброзія у фазі цвітінняАмброзія у фазі цвітінняРезультат обприскування амброзії розчином бішофіту (фаза вегетації; 3 доби після обробки)Результат обприскування амброзії розчином бішофіту (фаза вегетації; 3 доби після обробки)Результат обприскування амброзії розчину бішофіту (фаза вегетації; 10 після обробки) Результат обприскування амброзії розчину бішофіту (фаза вегетації; 10 після обробки)Зліва – суцвіття амброзії; справа – суцвіття, що загинули через 10 після обробки розчином бішофіту Зліва – суцвіття амброзії; справа – суцвіття, що загинули через 10 після обробки розчином бішофіту